2017. október 10., kedd

10 hetes karácsonyi közös horgolás - 2017-3 - kártyatartók

Ezen a héten két kis kártyatartót hoztam. Sokszor nem tudjuk, mit ajándékozzunk valakinek, és ilyenkor jön az ötlet, kapjon ajándékkártyát, vásárlási utalványt, esetleg némi pénzmagot, hogy azt vehessen magának, amit csak akar. Átadhatod borítékban is, de mennyivel jobban néz ki egy kis horgolt kártyatartóban! Arra azért figyelj, hogy bele is nézzen a megajándékozott. J
Elkészítheted magadnak is, bankkártya vagy más kártyák számára, alakíthatod zsebkendőtartónak is.

Horgolt kártyatartók

Két változatot mutatok, az egyik „hagyományos” horgolással készült, a másik tuniszi horgolás. Akár mindkettőt elkészítheted!


Törtfehér horgolt kártyatartó


Az első rövidpálcák és láncszemek felhasználásával készült. Könnyen alakíthatod, ha hosszabb láncszemsorral kezded, szélesebb lesz a tartód, és a sorok számával szabályozhatod a hosszát. A minta nagyon érdekesen viselkedik, hosszában nyúlik, keresztben nem. Erre figyelj! Ha kicsit nagyobbra készíted, telefontartó is lehet, és ha a hosszabbik oldalának megfelelő hosszú láncszemsorral kezded, akkor fekvő kártyatartód lehet. Abból viszont könnyebben esnek ki a dolgok. J
Az első sorban a láncszemsor mindkét oldalán dolgozunk, a sor két végén 3-3 rövidpálcát készítünk, így tudjuk megoldani a fordulást. A későbbi sorokban nem szaporítunk.

Kártyatartó törtfehér színben

A képen látható darab Catania Grande fonalból készült.

Mérete: 7 cm X 10 cm
Fonal: Catania Grande
Horgolótű: 5 mm

Használt öltések: láncszem, rövidpálca, ráköltés (balról jobbra horgolt rövidpálca)

A minta:
1. sor: egy rövidpálca, egy láncszem, egy pálcát kihagyunk, a következőbe egy rövidpálca, egy láncszem, stb. Tehát minden második pálcára készítünk egy pálcát, köztük egy-egy láncszemmel.
2. sor: a pálcákat kihagyva, az egyláncszemes ívekbe kerülnek a rövidpálcák, köztük egy-egy láncszemmel.
Ennek a mintának az angol neve: moss stitch.

Horgolása

12 láncszemmel kezdjük, és a tűtől számított 2. szembe öltjük az első rövidpálcát. * 1 láncszem, egy szemet kihagyunk, rövidpálca a következő szembe. *-tól ismételjük, végig a soron. Az utolsó szembe még két rövidpálcát horgolunk, majd a láncszemek másik oldalán folytatjuk a munkát, ameddig elérünk a sor elejéig. Itt 2 rövidpálcát horgolunk a már ott levő mellé, így a sor mindkét végén 3-3 pálcánk van.
A továbbiakban spirál alakban horgolunk tovább, tehát nem zárjuk a köröket, így szebb lesz a munka.
A láncszemívbe 1 rövidpálca, *1 láncszem, kihagyjuk a pálcát, a következő láncszemívbe 1 rövidpálca. *-tól folyamatosan ismételjük a mintát addig, ameddig el nem érjük a szükséges magasságot. Az utolsó sorban ráköltést készítünk. Ha ez utóbbi nem megy, el is hagyhatod.

Kártyatartó tuniszi horgolással

Mérete: 7 cm X 10 cm
Fonal: Northern (4-es kategória, Worsted)
Horgolótű: 6 mm
Kártyatartó tuniszi horgolással
Használt öltések: láncszem, rövidpálca, tuniszi sima szem.

A másik kártyatartónk hófehér középvastag fonalból készült, és nem, nem kötött. Tuniszi horgolással készült, a sima szemeket utánzó öltéssel. Ha kacérkodsz a tuniszival, próbáld ki, nagyon jó móka. Egy ilyen kis darab egész gyorsan elkészül, és közben tudod gyakorolni a tunisian knit stitch-et is. J
Ne aggódj, ha nincs tuniszi horgolótűd, egy nyél nélküli horgolótű is megfelel.  


Horgolása



A tartót egy darabban horgoljuk, a szélessége kétszeresének megfelelő hosszúságú láncszemsorral kezdve.

Ha nem ismered a tuniszi horgolást, ebből a videóból megtanulhatod a kezdő sor készítését:


Az első sorban felszedjük a láncszemekbe öltve a hurkokat, és fordulás nélkül horgolunk visszafelé. Először csak egy hurkon húzzuk át a tűt, majd kettesével horgoljuk le a hurkokat.
A második sorban a két függőleges szál közé öltünk, visszafelé a megszokott módon horgoljuk le a hurkokat.

Ebben a videóban a tuniszi horgolással készülő sima szem készítését mutatják meg.


Amikor elértük a szükséges magasságot, az utolsó sorra rövidpálcát horgolunk, minden szemre egyet. Ezután félbehajtjuk a kártyatartót, és az alját, valamint a nyitott oldalát összevarrjuk. (Haladóbbak kétvégű tuniszi tűvel, két gombolyagból horgolva, körben horgolva is el tudják készíteni.)

A tuniszit mindig a szükségesnél nagyobb tűvel horgoljuk. Itt nem kell lazán dolgoznunk, előny, ha van tartása a kész tartónak, így 1 mm-rel nagyobb tű is elegendő. Próbáld ki, melyik méretű tűvel kapsz neked tetsző végeredményt.

Telefontartó is lehet! :-)

Az eddig megjelent minták:

1. hét Karélia sapka és sál - Tanulj horgolni blog
2. hét Horgolt tálca - Bármitartó blog

Jó horgolást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése