2016. december 3., szombat

Corner to corner variáció

A corner to cornerről már remélem elolvastad a kötelező irodalmat. :-)

Kicsi csavarjunk a dolgon.
A Burcum Batik fonalból készült sapkánál már feltűnt, elég nagyok a kockák. A következő sapkánál arra gondoltam, kisebb tűvel fogom horgolni, hogy sűrűbb és ezáltal melegebb legyen. A következő sapka anyagának az Unforgettable elérő festésű tidal árnyalatát választottam. Ez az az árnyalat, ami nincs is.
Burcum Batikból corner to corner sapka

Azt tudtam, kellemesen meleg ebből a fonalból a sapka, itt is mutattam, két éve készítettem egy sapka, sál szettet, és nagyon szeretem.
A corner to corner mintája olyan, hogy kis rések vannak a mintában, és azért itt jobban be tud fújni a szél. Ezért úgy gondoltam, a legjobb az lesz, ha nem egyráhajtásos pálcákkal, hanem félpálcákkal dolgozok. Ezzel együtt a 6 láncszem helyett csak ötöt horgolok, és akkor egy picit kisebb négyszögeim lesznek. Ez így is lett. A tűméret csökkentése és a pálcaméret csökkentése miatt most persze többet kellett horgolni, viszont kárpótolt a fonal csíkjainak szépsége. Egészen finom színátmenetek és szinte tökéletes csíkok.

Félpálcás corner to corner

A sapka elkészítése egyebekben nem sokban tért el a már leírtaktól. Itt találod:
https://tanulj-horgolni.blogspot.hu/2016/11/corner-to-corner-sapkanak.html

A passzé rövidpálcás, semmi variálás, csak úgy rendesen. Ja, és meglepő módon itt kénytelen voltam nagyobb tűt használni, különben nagyon szoros lett volna.

A pomponja selymes lett, nagyon érdekesen fénylő, és nagyon kellemes tapintású.

Fonal Unforgettable, horgolótű 5 mm-es, passzénál 6 mm-es.
Egy teljes gombolyag elfogyott.


2016. december 2., péntek

Villámgyors projekt - nyakmelegítő

Karácsony közeledtével egyre fogy az idő. Máskor is előfordul, hogy a kellemes halogatás vagy tanácstalanság miatt végül nagyon kevés idő jut egy ajándék elkészítésére.
Ez a nyakmelegítő megoldás lehet a problémára! :-)

Nyakmelegítő Red Heart Grande fonalból

Megláttam, megtetszett, megnéztem miből készült, és örömmel láttam, végre egy olyan projekt, amihez itthon is kapható fonal. Ismered az érzést, hűdejólnézki az a valami, de aztán rájössz, pont ilyen neked nem lesz, mert a fonal közel, s távol elérhetetlen.

Tehát itt van a kellemesen meleg, és nagggyon vastag Red Heart Grande fonalunk. Hatalmas gombolyag, annyira nem nehéz, mint amilyen nagy, csak 42 méter a 150 gramm :-)

A videó első néhány percét néztem meg, ahol elhangzik, ez egy nagyon gyors projekt, 20 perc alatt készen van. Oh, mondom, hát próbáljuk ki, ilyenkor mindig jó, ha tudok ajánlani valami gyorsan elkészülő, ajándéknak is megfelelő projektet.

Itt találod az eredeti posztot a mintával, benne a videóval: http://www.fiberfluxblog.com/2016/12/free-crochet-pattern-quickie-gift-cowls.html

Azt hiszem, egyéni csúcsot döntöttem, mert a fonal zacskóból történő kirángatása, és az utolsó, eldogozott szálvég lenyisszantása között 15 perc telt el.

Jó, a mintára azért nem kellett különösebben koncentrálnom, hiszen az ismert V minta, vagyis 1 egyráhajtásos pálca, 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca ugyanabba a tőbe öltve. A következő sorokban az egyláncszemes ívbe készül a V.

Ajándéknak is jó!

15 mm-es horgolótűvel, 30 láncszemmel kezdjük, majd hamispálcával körré kapcsoljuk a láncszemsort.
4 láncszem, az első láncszembe 1 egyráhajtásos pálca, kihagyunk 2 láncszemet, a következőbe egy V minta. Ezt folytatjuk körben, a végén a 3. láncszemhez kapcsolva zárjuk a kört.
A következő 3 sorban 4 láncszem után az első ívbe 1 egyráhajtásos pálca, az utána következő többibe pedig V minta kerül. A kört az előbbiek szerint zárjuk.

4 sor az egész munka, egy kevés fonal még marad is. 1 sorra már kevés, szerintem a rövidpálcás lezáró sor is felesleges, de ha gondolod, elkészítheted.

Ezek után már csak a két szálvéget kell eldolgozni, én ezt egy 6 mm-es horgolótűvel tettem meg.

Hogy mekkora lett?
Körben kb. 60 cm, a magassága 17 cm.
A fonalat a poszt írása óta már kivonták a forgalomból, nem kapható.
Helyette nézd meg a kapható vastag fonalakat: https://www.fonalbolt.com/vastag-fonalak 



Nem kellemetlen a nyakban, és nagyon jó meleg! :-)