2016. szeptember 26., hétfő

Halszálka minta horgolva - Sál herringbone dc-vel

Az egyráhajtásos pálca minden horgolni tudó által ismert. Az is, hogy ma már egészen sok variációja van minden öltésnek. A magam részéről ezt a variációt még nem ismertem. A neve herringbone dc, vagyis halszálka egyráhajtásos pálca. Nem tudom, van-e magyarul neve, de úgy érzem, nem egy közismert öltésfajta.
Herringbone dc közelről

Megláttam egy leírásban, és úgy éreztem, ki is kell próbálnom. A leírás elolvasása után meg is horgoltam, de úgy gondoltam, jobb megnézni videón is, mert hátha valamit félreértek. Kiderült, teljesen jól értettem a mintát. 

Tehát a herringbone dc a következő:
1 ráhajtás, belebökünk a szembe, ráhajtás, áthúzzuk a fonalat a szemen, és a tűn levő első hurkon is, egy ráhajtás, a fonalat áthúzzuk az első hurkon, egy ráhajtás, a fonalat áthúzzuk a tűn levő mindkét hurkon.

Videót többet is találtam.
Ezen nagyon jól látni, hogyan készül.


A sálat a fonalhoz való méretnél nagyobb tűvel horgoltam. Egészen csipkeszerű lett, és ránézve nem is gondolnád, hogy egyráhajtásos pálcákból áll, igaz, nem a hagyományos módon horgolva.

Sál herringbone öltéssel

2016. szeptember 14., szerda

Az idei tél favoritja a szuper sál

Mi is ez a szuper sál? Super Scarf néven olvashatsz róla az interneten, és annyit jelent, hogy ez a sál sokkal nagyobb, mint a rendes sál. Hosszú és széles sálakról van szó, kötheted, horgolhatod.
Vastag fonalból készül, és olyan hosszú, hogy nyakba téve majdnem leér bokáig. Nem csak hosszú, hanem a megszokottnál szélesebb is. 30-40 cm széles is lehet.

Hosszú sál többször nyakba tekerve
A képekhez annyit, a délelőtti verőfény csak egy dolog volt, az igazi nehezítés az, hogyan láttassam az egész sálat. El kell hinned, hogy tényleg hosszú :-)

Mi a jó a szuper sálban? Egy új lehetőség valami divatosat horgolni! :-) Na jó, nem csak ez. Kétségtelen, nagyon jó meleg. A régi kabátot feldobja, a hideg időben egy plusz réteg. Ez utóbbi fázósaknak ideális, és a réteges öltözködésnek is megfelel.

Előnye a többször nyakba tekerhető nyakmelegítőkkel szemben, hogy nincs összevarrva, tehát sokkal közelebb kerülhet a nyakadhoz. Egyszer, de többször is nyakad köré tekerheted, még így is elég hosszú lesz.

Elkészítettem az első szuper sálamat. Red Heart Soft fonalból készült, így a mintában közöltekhez képest több szemmel kezdtem, és persze sokkal többet dolgoztam vele, mint kellett volna. :-)

Mintha kötött csipke lenne
A sál leírását itt találod meg.

Végignéztem az általam elérhető fonalválasztékot, és a vastagságnál bizony sok fonal kibukott. Ha a vastagságot és az összetételt is figyeltem, kiderült, ez a vastagság hiányzik a palettáról.

Az eredeti fonalból 100 gramm 99 méter, és akril. Ilyet nem találtam. Ezért készült a Soft fonalból, bár ebből 100 gramm 167 méter. Jó lett volna a Bravo Mezzo is, ami 165 méter, de abból csak olyan színem van itthon, ami nehezen fotózható.

A sálnak vastagnak kell lennie, de nem kőkeménynek. Így a Softot 8 mm-es tűvel horgoltam. A kész sál kb. 2 méter hosszú és kb. 20 cm széles.

A minta nem nehéz, rajz is van a leírás végén, igaz, figyelni kell, mert keresztezzük a pálcákat, és ráadásul ki is hagyunk egy pálcát közben, tehát a keresztezés 3 pálca fölött megy. A másik sorban pedig váltakoznak a hátsó szálas és a rendes rövidpálcák.

A szuper sálak gyakran rojtosak is. Ez a sál is kapott rojtokat. A rojt 3 szál összefogásával készült.
A leírásban 61 cm-es fonalhosszból készül a rojt, ezt azért rövidítettem, 50 cm alá.

A sál 3 gombolyag fonalból készült.
Ha az eredeti méretet szeretnéd ebből a fonalból, vagy legalábbis ilyen vastagból (Aran), akkor 50 dkg fonalra lesz szükséged.

Néhány tipp a szuper sálakhoz:

  • A sál a saját súlya miatt hosszabb lesz, mint ahogy fektetve méred.
  • Ha nagyon unod a horgolását, mielőtt befejeznéd, mérd magadhoz, mennyi kell még az értékelhető mérethez. (kb. 2 méter legalább)
  • Ne csak fektetve mérd, vedd is fel, akkor érzékeled, kell-e még horgolnod.
  • Ha alacsony vagy, még fontosabb a próba, nehogy a 240 cm hosszú sál, miután megnyúlik, a földet seperje.
  • A rojtokhoz a fonalat az utolsó gombolyagból már az elején szabd le, így nem fordulhat elő, hogy csak a rojtok egy részére lesz elég.



2016. szeptember 4., vasárnap

Lyukacsos felső, vagy mellény

Nagyon szeretem horgolni ezt a mintát. Már több ilyen felsőt horgoltam, egyre gyorsabban megy, már alig kell ránéznem a leírásra.
Horgolt, kerek felső eleje

Most egy gyapjú-akril keverékű fonalból horgoltam meg. Jó, ma alapból meleg volt, de azt kell mondanom, nagyon meleg ez a felső. Az anyaga miatt amúgy is hidegben kell hordani, tehát ez igazából egy mellény!
Hidd el, minden horgolt és kötött holmi finom meleg, ha olyan az anyaga, akkor is, ha lyukacsos.

A felső háta

Hála a színátmenetes fonalnak, az eleje és a háta nem egyforma. Ez nem baj, legalább tudni, melyik az eleje, vagy hol így, hol úgy lehet hordani. Ha így nézem, két mellény. :-)

A közepén egy nagy motívum van, utána már csak láncszemek és egyráhajtásos pálcák váltakoznak.

A középen levő motívum

Két este meg lehet horgolni!
Ez a darab 126 gramm, és 6 mm-es tűvel horgoltam.

Próbáld ki! Hidd el, nem ördöngösség.
Jó horgolást! :-)