2015. december 15., kedd

Téli nyakmelegítő

A sálak, sapkák, meleg holmik ideje van most, ezért a gyorsan elkészülő, ajándéknak is kiváló nyakmelegítőkből mostanában többet is bemutatok.

Suprlana Maxi horgolt nyakmelegítő
Superlana Maxi nyakmelegítő

A sapkákat a http://horgolj-sapkat.blogspot.com/ oldalon lehet megtalálni, miután mondjuk úgy, innen száműztem a sapkás posztokat. :-)

Ez a nyakmelegítő Superlana Maxi fonalból készült, ami egy nagyon vastag fonal. Hasonlít  Boston fonalra, már amennyiben ez számodra jelent valamit. Annál azért szöszösebb, és kicsit más a fogása, de abban megegyeznek, hogy mindkettő sok apró szálból van lazán összesodorva, és mindkettőben van gyapjú is, ami ráadásul nem szúr.

Ez a fonal horgolva és kötve is jól néz ki. Ha horgolod, akkor a nyakmelegítő elkészítése egy órát se vesz igénybe, ha kezdő vagy, illetve unod kicsit, és elmélázol közben, akkor 2 órát.

Az egész nyakmelegítő 5 sor!

Két furfang van benne. Az első az, hogy a láncszemek úgynevezett hátsó szálába öltünk, ez az, amit akkor látsz, amikor megfordítod a láncszemsort. Vízszintesen kidudorodó rész. Ide kell ölteni az első sor pálcáit. Ez nem túl kellemes és nem túl haladó művelet, cserébe viszont a láncszemsorod a "talpán" fog állni.

A másik a hátsó szálba öltött egyráhajtásos pálca. Itt körben horgoljuk, ezért alakulnak ki a kis vízszintes vonalkák. Amikor horgolod a pálcákat, nem úgy öltesz a pálcába, hogy a tű felett két csíkot láss, hanem a pálcádra felülről rátekintve a tőled távolabb eső részébe. Most csak egy csík van a tű fölött. Itt vigyáznod kell, ne húzd meg nagyon a fonalat.

Ha  a fenti két dolog rendben van, akkor már nincs más hátra, mint a horgolás.
Ha a "back bump"-ba vagyis a láncszemsor hátsó oldalába való beleöltés nem megy, használd az ismert módszert! A hátsó szálba öltés adja a mintát, ha csak sima pálcákat használsz, akkor a kis vonalkák nem lesznek a sáladban, ettől még persze jó lesz, csak nem ez a minta. :-)



Jó munkát, és várom a kész nyakmelegítők képét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése