2015. április 8., szerda

Fotózás - avagy a tálalás - 1

Mindannyian tudjuk, hogy fontos a jó fénykép, meg hogy egy kép többet ér ezer szónál, bla-bla.

Azért bla-bla, mert ugye vannak képes tutorialok, meg mindenféle csodafotók, aztán mégsem mindig értjük, mit akarnak... :-)

Lényeg, ha van mit megmutatnunk a világnak, próbáljuk a lehetőségekhez képest a legjobb minőségben megtenni.

Szeretek fényképezni, nem mondom azt, hogy tökéletesen elsajátítottam a fotózás minden csínját-bínját, de vállalható képekkel szoktam jelentkezni. (Remélem, te is így látod.)

Ha úgy látod, mégsem, akkor gondolj arra, aki tudja, csinálja, aki nem, az meg tanítja. :-)

Most olyan tanácsokat olvashatsz, amiket könnyen be tudsz tartani, nem kell hozzájuk se profi gép, se előképzettség.

Ha szoktál kötni-horgolni, és szeretnéd másoknak is megmutatni a művet, akkor azt le kell fényképezned.

Néhány alapvető szabályt mindenképpen be kell tartanod, attól függetlenül, hogy milyen géppel fényképezel.
  1. Tartsd stabilan a fényképezőgépet. (Fényképezőgép alatt most bármilyen más eszközt is értek, amivel fényképezel.)
    Amikor exponálsz, a kezeddel ne kövesd a mozdulatot. Tehát, ha a fényképezőgéped tetején van a gomb, amit megnyomsz, ha exponálsz, akkor figyelj oda, hogy a gépet ne nyomd lejjebb, csak a gombot kell megnyomnod.
    Ha ezt megtanulod, már sokat tettél az éles képekért!
  2. Ha az a célod, hogy lássák, értelmezni tudják azt, amit lefényképeztél, akkor készítsd is olyanra a képet, hogy értelmezni lehessen.
    Elhiszem, hogy ma az a divat, hogy 30-45 fokos szögben elfordítják a fényképezőgépet, és úgy néznek ki a képek, mintha a kép sarkában állna a személy, akit fényképeznek, de mondd meg őszintén, amikor meg akarsz nézni a képen valamit, akkor te is elkezded tekergetni a nyakad, hogy álló helyzetben lásd a tárgyat?
  3. Nappal szemben nem fényképezünk! Természetesen a lámpa, fénycső, reflektor felé sem! Kivéve, ha pont azt akarod lefényképezni.
    Ha be akarsz mutatni valamit, akkor ne a tárgy mögül jöjjön a fény. Ha nem az a célod, hogy látni is lehessen a pulóvered mintáját, akkor persze más a helyzet.
  4. A legjobb idő a fotózásra az, amikor világos van, de szűrt napsütés. A ragyogó napsütésben nem lesznek olyan jók a képeid. Miért? Túl erős, éles fény esik rá, és nagy valószínűséggel lesznek olyan részei a képnek, amik "kiégnek", mások meg esetleg árnyékosak.
  5. Ha a gépeden van autofókusz, akkor használd is! Hagyd, hogy a gép beállítsa a fókuszt. Van, amikor nehezen megy neki, és egészen másra fókuszál, de azért vagy ott, hogy erre figyelj! 
A fentiek nem igényelnek semmilyen beruházást, igazából különleges ismereteket sem, és könnyen betarthatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése