2015. február 11., szerda

Négyzet horgolása

Amikor már tudsz egyenes sorokat horgolni, felmerül, hogy körben is jó lenne horgolni, és vajon hogy csinálják azt, hogy négyszögeket horgolnak.

A kör és a sapka horgolásáról már elég sokszor írtam, most a négyszögről lesz szó.

Most a négyzetről lesz szó, ami ugye négyszög, de a négyzet egyben téglalap, rombusz, deltoid, paralelogramma, húrtrapéz, trapéz, húrnégyszög és érintőnégyszög.
Mielőtt elmenekülnél, elmondom, hogy ebből minket most annyi érdekel, hogy négyszög, aminek az oldalai egyenlő hosszúak, és minden szöge derékszög. Ez is a forma miatt fontos, tehát nem dől semerre.

A négyzetet horgolhatod oda-vissza haladó sorokkal, ahány centiméter szélességűre kezded, olyan magasra horgolod. Erről ennyit lehet írni. :-)

A négyzet, amiről szó van, körben horgolva készül, mindig a színén dolgozunk.

Horgolt négyzet

Ha megtanulod a négyzet készítését, végtelen lehetőséggel találod szemben magad.

Azzal a négyzettel ismerkedünk meg, amit középen kezdünk, és kifelé haladva egyre hosszabb sorokat horgolunk. Ugyanis van olyan négyzet is, amit az egyik sarkában kezdünk, de erről most nem szólok többet.

A horgolt négyzet millió variációban létezik, és az, amit alapnak nevezünk, szintén többféle lehet.
Az megegyezik bennük, hogy láncszemekből készült körbe az első körben kialakítjuk a négy sarkot, majd a további sorokban a sarkokban szaporítunk, a négyzet oldalainak horgolása közben nem szaporítunk. A négyzet tetszőleges méretű lehet, a 2 körből állótól kezdve egészen a 2 méteres oldalhosszúságig láttam már elkészült négyzetet.

Készülhet egy színből, és több színből is. Első kísérletekhez javaslom a legegyszerűbb, "hagyományos" négyzetet, egy színből horgolni.

Íme a fenti négyzet rajzban:

Horgolt négyzet rajza
A kis oválisak a láncszemek, a kis fekete pont a hamispálca, amivel a köröket összekapcsoljuk. A ferdén áthúzott, T betűre hasonlító jel az egyráhajtásos pálca.

A leírás:

6 láncszemből gyűrűt kapcsolunk.
1. kör: 3 láncszem magasítás után két egyráhajtásos pálcát horgolunk. A láncszemekbe nem öltünk bele, csak alatta átnyúlunk és áthúzzuk a fonalat. *2 láncszem, 3 egyráhajtásos pálca következik. *tól még 2-szer ismétlünk, tehát összesen 4 pálcacsoportunk lesz. A végén 2 láncszem, és a kezdő láncszemek közül a legfelsőbe öltve hamispálcával zárjuk a kört.

2. kör: Hamispálcát öltünk a következő két pálcára is, majd a 2 láncszemes ívbe is, ahová 3 láncszem magasítás után két egyráhajtásos pálcát horgolunk.  2 láncszem, 3 egyráhajtásos pálca következik ugyanoda, ahová az előbb az első pálcacsoportot horgoltuk. *1 láncszem, a következő ívbe 3 egyráhajtásos pálca, 2 láncszem, 3 egyráhajtásos pálca kerül. *tól még 2-szer ismétlünk, tehát összesen 4 sarkot alakítunk ki. A végén 1 láncszem, és a kezdő láncszemek közül a legfelsőbe öltve hamispálcával zárjuk a kört.

3. kör: Hamispálcát öltünk a következő két pálcára is, majd a 2 láncszemes ívbe is, ahová 3 láncszem magasítás után két egyráhajtásos pálcát horgolunk.  2 láncszem, 3 egyráhajtásos pálca következik ugyanoda, ahová az előbb az első pálcacsoportot horgoltuk. 1 láncszem, a következő ívbe 3 egyráhajtásos pálca, utána 1 láncszem, a következő sarokba 3 egyráhajtásos pálca 2 láncszem, 3 egyráhajtásos pálca kerül. A négyzet oldalán 3 egyráhajtásos pálca, a sarkokban 3 pálca-2 láncszem-3 pálca található.  A kör végén 1 láncszem, és a kezdő láncszemek közül a legfelsőbe öltve hamispálcával zárjuk a kört.

A további körök a már megismertek szerint készülnek, a sarkokban 2 pálcacsoport van, az oldalaknál az egyláncszemes ívekbe 1 pálcacsoportot horgolunk.

Próbáld a rajzot értelmezni, és arról elkészíteni a négyszöget. Sokkal egyszerűbb, mint a leírást olvasni. Egy idő után biztosan meglátod a négyzetben a szabályosságot, aminek a lényege az, hogy csak a sarkokban horgolsz egy ívbe 2 pálcacsoportot, a többi helyen csak egyet.

A rajzon a jobb áttekinthetőség miatt vannak két színnel jelölve a körök. Ez a rajz az egyszínű négyzet horgolását mutatja.

Változatok az egyszerű négyzetre:

  • A sarkokban 3 láncszemet horgolunk, akkor jobban elférnek a pálcák.
  • Az oldalakon nem horgolunk láncszemet 2 pálcacsoport közé, csak a sarkokban lesznek láncszemek.

3 megjegyzés:

  1. Régi gondom Nagyinégyzettel a következő: Nagyon szépen tudom a technikáját és betartom az összes előírást. Szeretek Nagyinégyzetből egy nagyméretű takarót horgolni. Ámde már az ötödik-hatodik sor után elkezd csálén állni a munka! Hogyan lehetne ezt elkerülni, hogyan tudnék körbe-körbe szép, egyenes sorokat készíteni? Nagyon kérlek, válaszoljatok nekem? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy régi kérdés, de azért leírom: nekem onnantól nem csavarodott az óriás nagyinégyzet közepe, miután forgatni kezdtem a munkát, tehát nem csak a színén horgoltam, hanem minden sor után megfordítottam, és úgy haladtam tovább, a színén és a visszáján is. ;)

      Törlés
  2. Kedves Mariann! A hibajelenséget én is láttam már képen, az én négyzeteim nem állnak csálén, ezért nem tudom, mi lehet az ok. Életben még nem láttam ilyen négyzetet, akié volt, állította, mindent szabály szerint horgol, de minden négyzete elcsavarodik.

    VálaszTörlés