2013. szeptember 29., vasárnap

Mintás sapkák problémája

Mostanában gyakori kérdés az, hogy "hogyan szaporítsak mintás sapkát?".

A fotókon általában a sapkát elölről, legfeljebb kicsit oldalról látjuk, sokszor a fejtető nem látható. Emiatt úgy tűnik, hogy a sapka már az első sortól kezdve mintás. Ez néha igaz, máskor meg nem.

Vannak minták, amiket könnyű szaporítani, másokat meg kicsit macerásabb, vagy annyira macerás, hogy nem is érdemes.
Első sortól szaporított minta

Nekem az a véleményem, hogy nem kell mindenáron az első-második sortól kezdve mintát horgolni. Ha nincs leírás vagy rajz, akkor elég sok idő kiszámolgatni, hogy egy adott minta 6-8-10-12 pálca estén hogy néz ki, és ebből hogyan lesz szépen elosztva a szaporításokat 72-84-96 pálca.

Szerintem nem ér meg több órai számolgatást és rajzolást, vagy tízszeri lebontást egy rendes körülmények között 1-2 óra alatt elkészíthető sapka.
Persze, ha egy új sapkamintát akarsz készíteni, leírással, mindennel, és ezt eladásra gondolod, akkor más a helyzet.
Fejtetőn pálcák vannak, némi kis mintázással

A képeken látható sapkák nagy része szintén úgy készül, hogy a szaporítós rész utolsó sorában elkezdik a mintát, beleszámolva az utolsó szaporítás pálcáit is.
A minta a fejtető elkészülte után kezdődik

Vannak módszerek, amivel aránylag egyszerűen emelhető a pálcák száma akkor is, ha már a második sorban elkezdjük a mintát. Pl. úgy, hogy a pálcacsoport 1, majd 2, utána 3, stb számú pálcás.
Ha megnézed ezeket a sapkákat felülről, akkor általában azt látod, a fejtetőn a minta sokkal áttörtebb, mint az oldalán. Magyarul, felül lukacsos, oldalt meg tömör. Ha ez egy nyári fejfedő, nem is probléma, de télre annyira már nem jó ötlet így szaporítani.

Javaslatom, hogy az első 4-5 sorban pálcák legyenek, és utána kezdd el a kiválasztott mintát. Így is ki kell számolnod, hány pálcát hagyj ki két egység között, és arra is figyelni kell, hogy körben horgolsz, így a rajzos minták két szélén levő fél mintaegységeket nem kell horgolnod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése